Valentin napi kisokos

A Valentin napot minden évben, február 14-én ünneplik és ez annak a napja, amikor a szerelmesek randevúik alkalmával, ajándékokkal és virágokkal megmutatják ki érzéseiket.

A Valentin Nap története

Sok-sok évvel ezelőtt kezdték ünnepelni a Valentin Napot, amit Szent Bálint (Valentin, Valentinus) nevéhez kötnek. A 14. században a római császár úgy vélte, hogy amint egy férfi megházasodik, szörnyű katona válik belőle, ezért megtiltotta a katonáknak a házasságkötést. Azonban Szent Bálint, Terni püspöke pont így vált a szerelmesek és jegyesek védőszentjévé, miszerint illegálisan házasított össze fiatal katonákat szerelmeikkel. Ezért börtönre is ítélték.

A legenda szerint Bálint, kivégzése előtt, a hit erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Február 14-ei kivégzése előtt egy búcsúlevelet írt a lánynak, melyet úgy írt alá; ’A te Valentinod’. Szilárd szeretetbe vetett hitének köszönhetően és ezen események eredményeképpen a római Szent Bálint / Szent Valentin ünnepét évente egyszer február 14-én ünnepeljük.

A Valentin nap népszerűsége Geoffrey Chaucer, angol költőnek a „Madarak parlamentje“ (Parlement of Fowls) című költeményéhez köthető, hiszen ez egy udvari Valentin ünnepségre íródott. Ebben az időben az udvari szerelem rendkívül gyakori volt és mindenki részese akart lenni. A 18. századtól kezdődően ez a nap virágkorát élte és hamarosan olyanná vált, hogy mindenki ünnepelte. A szerelmesek az egymás iránt érzett szeretetüket virágokkal és ajándékokkal fejezték ki.

Míg a 18. században a Valentin-napi kártyák kézzel készültek és íródtak, mára tömeg termékké váltak. Érdekes adat, hogy a 19. század kezdete óta az Egyesült-Királyság lakosságának csak fele költ üdvözlőkártyákra, hogy azt adják át szeretetük jeléül szerelmüknek, miközben 1.3 millió angol fontot fordít évente virágra és csokoládéra. A 20. században előtérbe kerültek az ékszerek is, mint Valentin napi ajándék, ezzel is növelve az értékesítést és ezzel egy idejűleg a profitot.
Miközben a Valentin nap az évek során jelentősen megváltozott, a virág és az ajándék a szeretetre kifejezésére továbbra is népszerű hagyomány maradt. Azonban a megfelelő virágot kiválasztani nehéz feladat, hiszen mára rengeteg féle virág közül válogathatunk. Ebben nyújtunk egy kis segítséget, hogy melyik virág és azon belül melyik szín mit üzen szeretteinek.

VALENTIN NAPI KÁRTYASZÖVEGEK

TULIPÁN - Tulipános csokrokért KLIKK IDE

A tulipánok rendkívül kedvelt virágok egész évben, de Valentin napra adni, igazán különleges, hiszen egy ősi női jelkép és a szerelem virága. A tulipánok évek óta lenyűgözik az embereket hagyományuk és jelentésük miatt. Nem meglepő módon minden szín eltérő jelentést hordoz, ezért bármely alkalomra a legtökéletesebb ajándékot tudjuk adni. Magyar vonatkozásban érdekesség, hogy a népművészetben főként a szerelmi ajándékokon, hímzéseken gyakori motívum. A friss, élő tulipán ezért itthon különösen szép ajándék Valentin napra.

 • piros – más virágfajtához hasonlóan, amikor a tulipánokról van szó ez bizony a szerelem és a szeretet színe. A piros tulipán jelentése „hinni a szerelemben”, amelyhez nem fér kétség, tökéletes ajándék Valentin napra.
 • fehér – a tisztaságot, ártatlanságot és alázatosságot jelképezi.
 • krém – egy népszerű szín választás Valentin napra, mert azt jelenti „örökké szeretni foglak”.
 • sárga – a sárga szín a barátságot és boldogságot jelképezi.
 • narancssárga – ezt a színt gyakran használják a két ember között létrejövő kapcsolat szimbólumaként.
 • lila – ez a szín az úriasságot és nemességet képviseli.
 • rózsaszín – a boldogságot és a jó kívánságokat képviseli a rózsaszín ezért nagyszerű választás egy barát részére.

Jelentésük alapján összeválogathatunk Valentin napra vegyes színű tulipánokat is, mert nemcsak csodásan mutat belőlük egy virágcsokor, de tökéletesen működik, hogy szavak helyett a tulipánok mondják el érzéseinket.

SZEGFŰ

Több, mint 2000 éves múltra tekint vissza ez a világszerte ismert és kedvelt virág, a szegfű. Az utóbbi időben sajnos Magyarországon igen mellőzött virág, pedig ez a számtalan színben pompázó, telt virágú virág, kinézete, illata és tartóssága miatt igazán több elismerést érdemelne. Különös figyelmet érdemel tartóssága, hiszen ez alapján az örökké tartó szerelmet is jelképezheti. Elképesztően sok szín létezik belőle, melyeket talán felsorolni sem lehet. A szegfű könnyen elérhető színei közül válogattunk és mutatjuk melyik szín, mit jelenthet.

 • rózsaszín – jelentése „én mindig itt leszek neked!”
 • piros – „a szívem fáj érted”
 • lila – a szeszélyesség jelképe
 • fehér – kedves, ártatlan és a jó szerencse szimbóluma
 • sárga – a csalódottság színe, ezért nem javasoljuk Valentin napra.


Ugyan maga a szegfű az egészség és a vitalitás fő jelképe, a lenyűgöző szeretet képeként is ismeretes használata. A sárga kivételével bármely színe a szegfűnek jó választás Valentin napra.

RÓZSA - Rózsacsokrokért KLIKK IDE

Sokaknak nem volna teljes a Valentin nap rózsa nélkül. Minden virágnak van jelentése, de a rózsának egyedülálló történelmében és színeinek tárházát illetően is. Sok-sok évtizeden keresztül a rózsa a kimondatlan üzenetek továbbítására használták, ezért úgy vélték ez a titoktartás virága. Ennek ellenére és mára az illata, megjelenése miatt is az egyik legnépszerűbb virággá vált.

A Rózsák minden színének más és más a jelentése, nézzük meg mit is jelentnek:

 • piros – mindannyian tisztában vagyunk azzal, amit a vörös rózsa szimbolizál – a mély szerelmet, szeretetet, ami nélkül a Valentin Nap nem is volna igazi.
 • fehér – a tisztaságot, ártatlanságot és alázatosságot jelképezi, sokszor használják a menyasszony virágjaként vagy esküvő dekorációjaként
 • sárga – tévhit azt gondolni, hogy az irigység színe, hiszen a sárga rózsa nem más, mint a barátság képviselője
 • pink – tökéletes szimbóluma a nőiességnek és a szelídségnek a pink vagy rózsaszín rózsa
 • narancssárga – az élénk szín miatt a narancsszínű rózsa szimbolizmusa lelkesedést és vágyat kelt
 • lila – a lila rózsa a varázslatot és a vágyat képviseli, kellhet ennél több?

Ezekkel a virágokkal és a színek, jelentések széles választékával nem lesz nehéz kiválasztani a megfelelő virágot, hogy elküldje szerelmének Valentin napra. Legyen az idei Valentin nap tökéletes virággal, melyek a szeretet és szerelem szavait suttogják.